Veiligheidsverlichting Plaatsen  thumbnail

Veiligheidsverlichting Plaatsen

Published Aug 01, 23
10 min read

Poederkar



Dit doe je met de volledige groep! Afspraken op papier zijn heel mooi, maar de praktijk bepaalt het uiteindelijke resultaat HET ALARMSIGNAAL In de meeste jeugdlokalen is er geen brand- of evacuatiealarm aanwezig. In dit geval moet er vooraf een duidelijk en voldoende luid signaal worden afgesproken dat door iedereen als het brand- en evacuatiealarm wordt herkend.

Zorg dus, bij afwezigheid van een echt brandalarm, dat je een voetbaltoeter of iets van een dergelijk decibelkaliber hebt liggen dat 25 26 je uitsluitend gebruikt voor het aankondigen van brand. Met die voetbaltoeter of eender welk alarm mag dus niet gespeeld worden, anders wordt het signaal niet meer als ernstig ervaren.

Een reserveverzamelplaats is geen overbodige luxe voor wanneer men de oorspronkelijke verzamelplaats niet kan gebruiken (bijvoorbeeld door hinder van rook of brand). Omdat het begrip verzamelplaats nogal vaag klinkt, vervang je deze term best door voetbalplein, Sint-Jozefstraat of iets dergelijks. Zo wordt de verzamelplaats concreter. Bovendien kan je op de vooraf afgesproken verzamelplaats zo opvallend mogelijk een pictogram plaatsen: Om zeker te zijn of iedereen uit de brand is geraakt, komt iedereen bijeen op een vooraf afgesproken verzamelplaats, zodat de aanwezigen kunnen geteld worden.

Zo wordt iedereen er regelmatig aan herinnerd. Het is erg belangrijk dat iedereen op dezelfde plaats verzamelt. Zo hebben de verantwoordelijken een beter overzicht van de aan- en afwezigen, en worden er zoveel mogelijk misverstanden vermeden. Hou er wel rekening mee dat: De toegangswegen voor de brandweer en andere hulpdiensten moeten worden vrijgehouden.

Er kunnen nog meerdere voertuigen en/of ambulances opgeroepen worden. De verzamelplaats bevindt zich dus beter niet op de belangrijkste doorgangsweg. Niemand de verzamelplaats verlaat zonder uitdrukkelijke toestemming van de hoofdverantwoordelijke of de brandweer. 2627 2. 2.3 TAAKVERDELING Als er eenmaal brand uitbreekt, luistert men doorgaans het best naar mensen die sowieso al autoriteit hebben.

Mensen die tijdens de evacuatie verantwoordelijkheid dragen, maken zich liefst kenbaar door (indien mogelijk) een geel reflecterend jasje of iets opvallends aan te trekken. Hieronder hebben we een zevental taken beschreven. In de realiteit zitten verschillende taken vaak bij dezelfde persoon. Het belangrijkste is dat elke persoon op voorhand zijn of haar taak krijgt toegewezen en die op het moment zelf ook uitvoert.

Brandwerende Deur Testen

Je weet immers niet wie de brand zal ontdekken of wie een gsm bij heeft. Bel in ieder geval beter een keer te veel, dan ervan uit te gaan dat de brand al is gemeld. Je kan afspreken dat de hoofdverantwoordelijke nog eens duidelijk checkt of de brandweer wel degelijk gebeld is (Gecontroleerde Afvoer Rook).

Het moet iemand zijn die het hoofd koel kan houden in stresserende en gevaarlijke situaties. Hij/zij moet het overzicht bewaren en vlot kunnen coördineren. Ook een natuurlijk leiderschap zit in de profielomschrijving. Ga er niet te vlug van uit dat dit automatisch de hoofdverantwoordelijke is van de dagelijkse werking van je groep.

Uiteraard moet de hoofdverantwoordelijke van de evacuatie ook meestal tot altijd aanwezig zijn in het lokaal. De hoofdverantwoordelijke heeft verschillende taken. Hij verwittigt de hulpdiensten of controleert of deze zijn gebeld. Hij geeft de opdracht tot evacuatie en coördineert het geheel. Hij kan anderen de opdracht geven om ruimtes te controleren op achtergebleven kinderen (offerte elektronische toegangscontrole voor uw firma op maat).



Hij verzamelt de gegevens van alle groepen en licht de hulpdiensten in. In het ideale scenario heeft de hoofdverantwoordelijke een lijst met daarop alle namen van de leden van de jeugdvereniging, alsook een grondplan van het gebouw. Dit is natuurlijk niet voor alle situaties mogelijk. Is dit door de aard van je jeugdvereniging niet mogelijk, probeer dan toch een systeem te beden- 2728 ken waarbij je bijvoorbeeld wel het aantal aanwezigen kent.

Ontruimingsverantwoordelijken De leid(st)ers van elke groep worden automatisch verantwoordelijk voor die groep. Ze begeleiden hun groep naar de verzamelplaats volgens het evacuatieplan, tellen en hertellen de groep en dragen de gegevens over aan de hoofdverantwoordelijke. Daarna blijven de leid(st)ers bij hun groep, tenzij expliciet anders wordt afgesproken. Zij zorgen ervoor dat iedereen veilig op de afgesproken evacuatieplaats aankomt en daar ook (kalm) blijft (Brandweerstand Brandwerende Scheidingswanden).



Hij geeft hen de nodige inlichtingen over de omvang, aard en de plaats van de brand. Hij vormt een duo met de hoofdverantwoordelijke. Terwijl de hoofdverantwoordelijke de informatie over de groep zelf overdraagt, draagt de opvangverantwoordelijke de meer technische en brandspecifieke informatie over. De opvangverantwoordelijke is dus best iemand die het gebouw goed kent.

Blussen Met Schuimblustoestel

Enkele mensen kunnen de eerste hulp toedienen en de nodige hulpdiensten verwittigen of informeren over de ernst van de verwondingen. Mensen met enige voorkennis hebben hier een streepje voor. Technisch verantwoordelijke Bij brand is de eerste bezorgdheid om iedereen veilig uit het gebouw te loodsen. Eenmaal dit is gebeurd, is er eventueel tijd voor brandinperking.

Op die manier kan je erger verkomen. Uiteraard staat de veiligheid van de technisch verantwoordelijke zelf centraal! Bij een hevige brand waarbij de plaats van de elektriciteits- en gasaansluiting zelf dicht bij de brandhaard ligt, valt deze taak uiteraard weg. Als je in dit geval de brandweer de juiste plaats kan aanwijzen, kan je ook grotere rampen voorkomen. Location & leasing.

ALL FIRE SECURITY

Risquons-Toutsteenweg 536, 7700 MOESKROEN
+32 (0)56 42 32 29
Klik hier voor meer

Maar ook dan blijft één hoofdverantwoordelijke zeker nodig. 2829 Communicatie en PR Naargelang de grootte en de ernst van de brand kan een communicatieverantwoordelijke handig van pas komen. De persoon in kwestie moet ervoor zorgen dat iedereen correcte informatie krijgt. De hoogste prioriteit ligt bij het informeren van de ouders.

De buren, de lokale en/ of nationale pers, vrienden en sympathisanten enzovoort. Deze mensen van de nodige informatie voorzien, kan een zware klus zijn. Geef daarom best je koepelorganisatie een belletje. Zij kennen vast wel iemand die je met raad en daad wil bijstaan. Ze kunnen je helpen met de verdere opvang van ouders en kinderen, het opstellen van een persbericht en een bericht voor op de site, je de do s and dont s meegeven over persrelaties...

Een goede en eerlijke communicatie is bij een ramp essentieel. Laat je vooral voldoende begeleiden zodat je groep dit zonder kleerscheuren overleeft. Uiteraard is het mogelijk dat één van de mensen die voorgaande verantwoordelijkheden op zich neemt, er op het moment van de brand niet bij is. Zorg daarom voor voldoende flexibiliteit in de verdeling van verantwoordelijkheden - Zwenkbare Brandhaspels 30m.

Als iedereen de te verdelen taken kent, kan er in het ergste geval op het moment zelf nog worden geschoven in de taken. De hoofdverantwoordelijke heeft steeds de taak om alles in goede banen te leiden. Erop toezien dat alle verantwoordelijken hun taak op het moment zelf ter harte nemen, maakt daar deel van uit.

Detectie Methaan

3 INHOUD VAN HET DRAAIBOEK Een draaiboek is echter meer dan een opsomming van de voorzorgsmaatregelen en een lijst van de vooraf gemaakte afspraken. Naast de ondersteunende maatregelen moet er vooral een evacuatieplan worden opgesteld. Het evacuatieplan bouwt verder op de praktische voorbereiding en organisatorische afspraken - Lease Brandblussers Overheidsinstellingen. In het hieronder beschreven (standaard) evacuatieplan geven we je een aantal essentiële stappen mee.

Voor je tot evacueren overgaat, moet je de ernst en de grootte van de brand goed proberen in te schatten. Misschien kan je met de aanwezige brandbestrijdingsmiddelen de brand blussen en is er geen nood aan een evacuatie. Van zodra de brand wél een ernstige bedreiging blijkt te vormen, gaat het 2930 evacuatieplan van start en moet je kunnen terugvallen op alles wat in je draaiboek staat.

Neem het alarm serieus en voer de volgende stappen uit. Als leid(st)er heb je een voorbeeldfunctie. Als jij de brand ernstig neemt en er op een kalme manier op reageert, zullen de anderen geneigd zijn je gedrag te volgen. Alles laten liggen Stop met de activiteiten waar je mee bezig was - diensten.

Bel het gratis nummer 100 of 112. Als je bij het bellen eerst geen beltoon hoort, blijf dan toch aan de lijn! Dit is normaal. Maar wat zeg je dan? - Vermeld duidelijk je naam. Schuimblustoestel. - Geef het adres op. Als je herkenningspunten kan doorspelen, aarzel dan niet om die ook te vermelden.

  • Vermeld als je kan het aantal slachtoffers en de aard van de verwondingen. - Wijs op de speciale gevaren. Bevinden er zich bijvoorbeeld gevaarlijke vloeistoffen of gasflessen in het lokaal of in de omgeving? Via het nummer 112 of 100 kom je bij een centrale terecht. Daar neemt men voor jou contact op met de bevoegde instanties.

3031 V VI Inperken Als je het lokaal verlaat waar de brandhaard zich bevindt, sluit dan zeker de deuren en ramen. Zo beperk je de zuurstoftoevoer en hou je de uitbreiding van de brand tegen. Schakel de lichten niet aan of uit: je kan toch niet inschatten of je daar goed of kwaad mee doet.

Brandwerende Deuren

Vluchten Voor je de deur van de ruimte achter je hebt dichtgetrokken, controleer je nog eens of iedereen naar buiten is. Misschien verstopte Marieke zich wel achter de poppenkast. Wanneer je zeker bent dat iedereen bij jou is, trek je de deur dicht en ga je (samen met je groep) naar de dichtstbijzijnde uitgang.

Let op! Blijf steeds samen en zorg ervoor dat je niemand verliest tijdens de zoektocht naar de uitgang. Geef de kinderen eenduidige instructies. VII In een ideaal scenario heb je een lijst bij de hand van de kinderen die op die dag aanwezig zijn. Zo weet je automatisch hoeveel kinderen je onder je hoede hebt.

Zorg er dus voor dat je weet met hoeveel kinderen je vertrekt. Zo weet je op het einde van de rit of je hetzelfde aantal kinderen in veiligheid hebt gebracht. Verzamelen Eenmaal buiten ga je naar de evacuatieplaats. In het beste geval is die aangeduid met pictogrammen. Als dat niet het geval is, moet je vooraf duidelijk afspreken waar de evacuatieplaats is, zodat je allemaal op dezelfde plaats verzamelt.

Op de evacuatieplaats blijf je bij de groep. Stel de groep zo op dat het duidelijk is dat het om één groep gaat. Zo kunnen de evacuatieverantwoordelijke en de brandweer beter het overzicht bewaren. Maak een lijst met de namen van de kinderen in je groep. Gebruik nooit een lift tijdens een alarmfase (Oplossingen Automatisch Blussysteem Keukens).

Je telt en hertelt de kinderen en jongeren zodat je er zeker van bent of er al dan niet iemand tekort is op de evacuatieplaats. Als je iemand mist, ga dan niet zelf terug om die persoon te zoeken. Meld het aan de hoofdverantwoordelijke of aan de brandweer. Meld aan de hoofdverantwoordelijke: De naam van de leeftijdsgroep, bijvoorbeeld Aspi s, Welpen, Knapen...

X XI Voor jeugdhuizen of instuifruimtes is het niet altijd mogelijk om het aantal aanwezigen te tellen. Wees dan extra alert. Blijf bij je groep Je blijft bij je groep, tenzij je expliciet de leiding over de groep aan iemand anders overdraagt. Licht in dit geval ook best de hoofdverantwoordelijke in.

Technisch Attest Persslangen

Zorg dat meerdere mensen een reservesleutel van de ruimtes in het lokaal hebben of weten liggen. 3233 Het is belangrijk dat ook de kinderen en jongeren goed weten wat ze wel en niet mogen doen. Een aangepast evacuatieplan voor kinderen en jongeren vormt zeker een meerwaarde. I II III IV V VI VII VIII IX X XI Blijf kalm.

Zorg dat je vriendjes en vriendinnetjes mee zijn. Mis je iemand? Zeg dit aan je leid(st)er. Verzamel aan de deur. Blijf bij je leid(st)er. Keer nooit terug om iets of iemand te halen (Leveranciers Brandwerende Deuren). Ga naar de evacuatieplaats. Eenmaal je op weg bent naar de evacuatieplaats: Niet roepen of schreeuwen Niet duwen Niet lopen Eenmaal je op de evacuatieplaats bent, blijf je rustig en stil.

Loop niet zomaar weg naar een vriendje of een broer/zus van een andere groep. Niemand keert terug naar het lokaal. Overloop de evacuatierichtlijnen met nieuwe leden WAT ALS JE NIET MEER KAN VLUCHTEN? Als de brand te hevig is of als je te lang wacht met vluchten, kan het gebeuren dat je met je groep vast komt te zitten.

Bedek de deurspleten met vochtige doeken - Hoe Werkt Een Deurmagneet. Open het raam zodat je verse lucht hebt en de aandacht kunt trekken. Als je geen raam hebt in je lokaal of om een andere reden moet vluchten, hou dan toch enkele zaken indachtig: Een vluchtweg naar een hoger gelegen verdieping is af te raden.

Latest Posts

Alarmsystemen - Beveiligingssystemen - Lasmo

Published Jan 12, 24
3 min read

Draadloze Alarmsystemen Online Kopen

Published Dec 30, 23
7 min read

Alarmsystemen - Zorg En Veiligheids Shop

Published Dec 29, 23
7 min read